Ascenció a Tindaya

Durant la nostra volta en bicicleta a l'illa de Fuerteventura vam aparcar una estona les nostres muntures per pujar a l'emblemàtica Montaña de Tindaya, un antic volcà amb una silueta que malgrat tenir una cota ben modesta, destaca notablement sobre un entorn ben pla i atreu irremissiblement a la conquesta del seu cim de 400 metres. Si més no nosaltres vam sentir la crida i no vam dubtar en pujar-hi. El mateix degueren pensar els antics pobladors de Fuerteventura, els majos, que van decidir deixar-hi l'empremta i convertir la muntanya en un element sagrat de la seva cultura.




En vermell, un tram de la travessa en bicicleta i en verd l'ascensió a peu a la Montaña de Tindaya

Vam passar  pedalant pel poble de Tindaya de bon matí i vam decidir aparcar les bicicletes per pujar a peu a la muntanya amb el mateix nom. Al Bar Restaurante Maria ens les van guardar molt amablement juntament amb l'equipatge, així que abans de que ens reescalfés el sol del migdia vam pujar els modests 250 metres de desnivell per arribar a la cota 400, punt culminant d'aquesta muntanya.





La Montaña de Tindaya ja formava part de la cultura ancestral dels aborigens de Fuerteventura

Havíem decidit pujar a la Montaña de Tindaya, a part de per l'atracció que ens provocava la seva silueta piramidal, per l'interès paisatgístic, geològic i històric que sabíem que aquest promontori rocós tenia per als habitants de Fuerteventura, els majoreros o majos. No en va havia estat declarada Monument Natural, Punt d'Interés Geologic i Bé d'Interés Cultural.





El poble de Tindaya es troba a la base de la muntanya
Vam sortir caminant des del mateix poble de Tindaya, doncs la muntanya es trobava al costat mateix d'aquest, i va resultar ser una ascensió curta (uns 4 kms anar i tornar) i tècnicament senzilla, tot i que en alguns trams el camí era força pedregós i descompost. Feia calor, però una brisa marina fresca la feia més suportable i fins i tot, a dalt del cim on el vent ja era més fort, ens va fer posar un paravent.




Arribant al cim de la Montaña de Tindaya

Des de dalt de la muntanya, la panoràmica del nord oest de Fuerteventura era espectacular, les poques zones de cultiu ressaltaven en un paisatge erm de tonalitats terroses i un relleu ondulat i erosionat delataven que aquesta illa era la de formació més antiga de les que formen l'arxipèlag canari.

























La Montaña de Tindaya era la part central d'un antic volcà erosionat

La Montaña de Tindaya també tenia un gran interès geològic ja que era l'estructura central d'un volcà, formada per roques ígnies de composició bàsica de gran duresa, que havien quedat a la vista després que durant milions d'anys s'hagués anat erosionant l'estructura exterior de roques basàltiques. Així doncs el que vèiem era el que havia estat el cor del volcà.





Una antiga cantera a la Montaña de Tindaya

Aquesta roca volcànica que havia quedat a la vista amb l'erosió, coneguda com a traquita, era de gran valor ornamental i econòmic degut a la seva bellesa i qualitat, motiu pel qual fins feia ben poc s'havia estat extraient material de la muntanya amb finalitats comercials. Actualment n'està prohibida l'extracció.






Cal destacar també el valor històric i arqueològic d'aquesta muntanya, ja que s'han trobat uns 300 gravats rupestres entre els que destaquen els podomorfes (en forma de peu) molt semblants als que s'han trobat a Lanzarote i al nord d'Àfrica.









Entre tots aquests gravats hi ha certa relació i això demostra l'existència d'una cultura aborigen que sobrepassava els límits de l'illa de Fuerteventura, tal i com també corrobora el fet que els gravats podomorfes de Lanzarote estiguin encarats cap a la Montaña de Tindaya, i els d'aquesta ho estiguin cap al Teide, la silueta del qual es pot veure els dies més clars.















Baixant de la Montaña de Tindaya, al fons el poble.

En definitiva, la suma de tots aquest elements paisatgístics, geològics i arqueològics, fan molt recomanable l'ascens a la Montaña de Tindaya, més encara quan resulta una ascensió curta i fàcil que la converteixen en una excel·lent manera de complementar una etapa en bicicleta per aquesta regió de Fuerteventura.






Cliqueu els enllaços següents si voleu saber més sobre LA VOLTA A FUERTEVENTURA EN BICICLETA:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada