Horitzons infinits, paisatges solitaris, racons de feréstega bellesa, platges desèrtiques, muntanyes ermes i inhòspites que captiven les ànimes dels que s'atreveixen a travessar-les a ritme de pedal. Una illa que va sorgir de les entranyes de la Terra, formant-se amb la fúria dels volcans i que avui resta serena, desgastada i modelada pels mateixos elements que un dia la faran desaparèixer enmig del mar d'on va sorgir. Un sospir per a la geologia, una eternitat per als humans que durant segles han intentat domesticar-la. Fuerteventura, una perla batuda pel vent enmig de l'oceà, un paradís per al cicloturisme a l'abast de la mà.



- Hola de nou!!
Potser en l'últim viatge la Montse i jo vam quedar saturats de verd (Costa Rica i Panamà en bicicleta) i buscàvem retrobar-nos amb les tonalitats ocres, marrons i roges que tant ens van captivar al Marroc o al Ladakh (Marroc en bicicleta o Himalàia indi en bicicleta). El fet és que al gener del 2016 ens vam escapar uns dies del fred del Pallars per anar a Fuerteventura, una de les 7 illes de l'arxipèlag canari per on encara no havíem pedalat.




En bicicleta per Fuerteventura

Hem de reconèixer que, tot i que teníem ganes d'anar-hi algun dia, aquesta illa no ens atreia especialment, però no disposàvem de masses dies i no tenia sentit buscar destins massa llunyans, així que vam agafar un vol econòmic i ens vam plantar a Fuerteventura, ansiosos per veure que ens oferia aquest territori dessolat i maltractat pel vent.





En bicicleta pels riscos de Famara, a Lanzarote

Fa alguns anys, la Montse i jo vam estar pedalant per Lanzarote i vam quedar enamorats dels seus paisatges sublims, de la bellesa salvatge de la seva costa i dels colors impossibles dels seus volcans. Ens en vam portar un record increïble i ara ens feia por que Fuerteventura no estigués a l'alçada de la seva veïna, així que vam desembarcar-hi amb certa expectació.




Fuerteventura és una joia per al cicloturisme
Que equivocats estàvem! Quanta bellesa per tants pocs cicloturistes! (no en vam trobar cap) i quin territori més adient per a viatjar amb alforges! Pistes de bon rodar i desnivells suaus, paisatges increïbles, clima envejable, bona gastronomia i uns habitants curulls de simpatia i amabilitat. Que més es pot demanar? La nostra joia va anar in crescendo i vam passar d'un estat expectant a quedar totalment captivats per aquesta perla canària tant poc coneguda.



A Fuerteventura el turisme es concentra en indrets molt determinats

Bé, la veritat és que sí que és coneguda, però només pel seu sol i les seves platges, reclam per a milers de jubilats europeus que en pocs dies passen del color blanc al rosat i que s'allotgen en grans complexes hotelers de tot inclòs. Sortosament estan tots concentrats en uns quants indrets turístics saturats de gom a gom, deixant la resta de l'illa fora de l'embat turístic.





Pedalant per les excel·lents pistes de Fuerteventura

Prèviament al viatge vam fer un bon treball de recerca de camins, tracks d'internet i google earth, per mirar de donar la volta a l'illa intentant pedalar poc per carreteres principals i fer-ho per pistes i camins que fossin aptes per a bicicletes amb alforges. Al final ens va quedar una volta que prometia ser molt interessant i que, en menys de 10 etapes, ens permetria conèixer Fuerteventura a fons.




Fuerteventura és una illa excel·lent per a la bicicleta de travessa

A diferencia d'altres illes de l'arxipèlag Canari, que presenten un relleu més escarpat amb barrancades, pistes i senders molt empinats, Fuerteventura és una illa de formació més antiga, amb el relleu més erosionat i suau i amb més pistes i camins aptes per al cicloturisme i amb una pressió turística i poblacional més reduïda. Tot un luxe per a pedalar.





Fuerteventura està plena de bonics racons on passar la nit

Aquesta baixa densitat de població i un clima de temperatures molt suaus amb poca precipitació (menys de 15 dies l'any!) fan que també sigui un territori excel·lent per portar tenda de campanya i dormir en alguns dels molts indrets idíl·lics que trobarem, on la tranquil·litat només es veurà pertorbada per la remor de fons de les onades o les suaus carícies de la brisa marina.




En vermell el recorregut que vam realitzar en bicicleta per Fuerteventura
A tall de resum direm només que Fuerteventura és la segona illa més gran de les Canàries (la més llarga amb uns 100 kms) i la més propera al continent africà, del qual la separen només 97 kms. També és l'illa més antiga de l'arxipèlag i, per tant, la més erosionada, amb una alçada màxima de 812 metres, insuficient per a retenir la humitat de les masses d'aire i provocant que, juntament amb Lanzarote, siguin les dues illes més àrides.



En vermell el recorregut realitzat en bicicleta per Fuerteventura
En total varen ser 10 etapes en bicicleta (una va ser una volta circular pels volcans del nord) a finals de gener i principis de febrer del 2016, sumant un total de 400 quilòmetres i 4.400 metres de desnivell positiu acumulat, pedalats sobretot per pistes de bon rodar, encara que també per camins volcànics més pocs rodadors, alguns trams de sender, altres per carretera i fins i tot algun tram d'empènyer la bici.



En vermell el recorregut realitzat en bicicleta per Fuereteventura

Vam començar la volta a Fuerteventura en direcció antihorària des de Caleta Fusté, una localitat turística a uns 5 kms de l'aeroport, des d'on vam llogar dues bicicletes de muntanya (més informació a la pestanya Informació Pràctica a l'apartat Bicicleta i Equipatge) a les que els hi vam acoblar els transportins i alforges que portàvem. 





Arribant a Pozo Negro
Durant els 10 dies de travessa vam dormir dos nits en apartaments turístics i set nits en tenda de campanya, i vam anar menjant i comprant en els diferents pobles que durant la ruta anàvem trobant (gairebé totes les etapes vam passar per algun indret habitat), alguns dels quals eren localitats turístiques sense massa encant (però amb molts serveis), i altres eren rústics poblets que encara conservaven l'encant d'altres temps.



Fuerteventura, un petit paradís per a la bicicleta de travessa
En definitiva, podríem dir que Fuerteventura va superar totes les nostres expectatives i que ens va captivar fins al punt de regalar-nos imatges i moments que ocuparan un lloc privilegiat en nostre bagul de records i que no tenen res a envejar als de països més exòtics i llunyans. Horitzons infinits i paisatges solitaris batuts pel vent enmig de l'oceà. Un petit paradís a l'abast de la mà per als amants del ciclisme de travessa.






































                                   ACOMPANYEU-NOS !!!



Comença l'aventura!!


Cliqueu aquí per acompanyar-nos en la nostra travessa en bicicleta per Fuerteventura















2 comentaris:

  1. Booon dia, Very!

    He vist l'entrada al vostre blog de la volta a Fuerteventura, molt currat, gràcies! M'ho estava pensant i amb tot el que expliques, estic decidit. M'agrada el plantejament que vau fer de buscar pistes i camins enlloc d'asfalt. M'agrada viatjar així, tot i que això fa que les etapes siguin més curtetas. També miro de fer nit fora sempre que puc i sembra que allà també es pot, sempre respectant les qüestions bàsiques d'horari i neteja. Tinc algunes preguntas a veure si em pots guiar:

    Les etapes que teniu a Wikiloc entenc que corresponen amb els llocs on us vau aturar per la nit, oi?

    Veig que són etapes de 30 i pico fins a 50km. M'ho estic mirant per anar ara a final de mes per deu dies. La cosa és que volar a Lanzarote surt molt més barato, tot i portant la meva bici. Llavors pensava fer un dia de transició de l'aeroport, agafar el ferry i començar el vostre recorregut a Corralejo. No faria la volta que vau fer al nord i pot ser tampoc baixaria tan al sud, podria tornar a Costa Calma. Penses que val la pena o em perdo una part xula?

    Pel que fa als km, amb unes 10 hores de llum al dia, creus que es podrien allargar les etapes i fer la volta en 6-7 etapes?

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. Bon dia Aitor!

    Moltes gràcies pels “piropos”! Ens alegra que t’hagi agradat el blog i que t’hagi servit per preparar la ruta. Realment la volta a Fuerteventura ens va quedar molt ben lligada i és molt recomanable de seguir. Tal com dius les etapes que vam fer corresponen a les que hi ha al Wikiloc i allí va ser on ens vam aturar a passar la nit, algunes dormint en tanda i altres en hostals.

    La veritat és que aquella volta del nord és força interessant i espectacular, si més no el primer tram que va entre volcans, si tens temps podries mirar de fer-la, encara que sigui només el primer bucle arribant al Calderon Hondo (serien uns 20 kms). La 1a meitat de la 1a etapa no és massa interessant, ja que està força urbanitzat i si pots te la podries saltar, així podries enllaçar aquests 20 kms de la volta pels volcans amb la 1a etapa.

    La part del sud més extrem, cap a Jandía, és també molt bonica, però per arribar-hi has de creuar trams del sud també molt urbanitzats i no tan interessants, així que una opció seria saltar-te el tram de més al sud. A més a més per no pedalar per carretera, al baixar cap al sud a l’etapa 6 de Wikiloc, més avall de Costa Calma, ens vam embolicar bastant per la mateixa línea de costa, resseguint les dunes i les platges. Com pots veure a les fotos va ser molt bonic però també va ser molt entretingut i ens va tocar empènyer la bici més d’una vegada. Així doncs com tu dius una bona opció per guanyar temps seria de Costa Calma tirar cap al nord i deixar el sector de més al sud.

    En quant a allargar les etapes depèn molt del nivell físic que tinguis i de lo que t’agradi entretenir-te. Nosaltres som de fer moltes fotos i parades per gaudir del paisatge, però si vas just de temps crec que podràs allargar una mica les etapes. Ho pots anar veient sobre la marxa i si al final et falta temps podries obviar la part de més al sud.

    Espero haver-te ajudat, bon viatge i bones pedalades!

    Veri

    ResponElimina